Wond van de vrouwelijke sexualiteitDe wond

Menopauze bij de vrouw

Andropauze bij de man

Niemand heeft een leeftijdsgrens kunnen bepalen waarna begeerte, lust of het vermogen om te beminnen zouden ophouden te bestaan. Oké, ouder worden gaat, zoals we allemaal weten, onverbiddelijk gepaard met lichamelijke veranderingen of aandoeningen. Niks aan te doen, het is zo!

Belangrijk is om naast de veranderingen die zowel mannen als vrouwen tussen 40 en 55 jaar kunnen verwachten, deze periode te kunnen blijven zien als een nieuwe fase naar innerlijke ontwikkeling en een vervullend leven. Deze periode hoeft in haar visie niet een periode van verlies te zijn, maar juist een periode van weder geboren worden, welke samen gaat met een groter geestelijk vermogen tot intimiteit, seksualiteit en diepgang.

De seksualiteit verandert, ja, het kán mooier worden, terwijl deze periode voor zowel mannen als vrouwen nog vaak ervaren wordt als ‘uit de jaren gaan’, en alles ‘onder de gordel’ dat afkoelt. Men zegt wel eens: het leven begint na veertig… wel ja, hier gaat het om, om levenskwaliteit! Een toekomst tegemoet zien met nieuwe perspectieven, nieuwe levenskeuzes, een nieuwe richting… die bepalend kan zijn voor je gezondheid en je welbevinden, gedurende de rest van je leven.

Vrouwen bv. ontdekken pas na het uitwuiven van hun kinderen over welke talenten ze beschikken, en die vervolgens een nieuwe loopbaan beginnen, of vrouwen die hun partner met andere ogen gaan bekijken… Mannen daarentegen worden uitgenodigd hun liefdespotentieel te vergroten, en uit de prestatiegerichtheid te stappen. Leren beminnen vanuit het Hart. Dat gaat niet vanzelf en vraagt om begrip, aandacht en oefening.

Hierna kan je wat lezen over de veranderingen bij vrouwen en bij mannen. Van het vrouwen- of mannenlichaam tot het lichamelijke, het relationele, het emotionele, het seksuele en de aanpassingen. En de invloed daarvan op je seksualiteit. Met adviezen hoe sappig jij je leven kunt houden naarmate je ouder wordt…

De Vrouw en de menopauze

Lichamelijke veranderingen bij de vrouw en de invloed op het seksleven

Veranderingen tijdens de overgang

Het lichaam van een vrouw verandert als ze ouder wordt. De meest opvallende veranderingen doen zich voor tijdens de overgang. De overgang (of het climacterium) start bij vrouwen gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar. De menstruatie wordt onregelmatiger, blijft uit of wordt juist heviger en duurt langer.
In deze periode stopt het vrouwelijk lichaam geleidelijk met de maandelijkse productie en rijping van eicellen en stelt zich in op een nieuw (hormonaal) evenwicht. De eierstokken (ovaria) gaan langzaamaan minder oestrogeen en progesteron (vrouwelijke geslachtshormonen) produceren waardoor de hormoonspiegels veranderen. Deze hormoonveranderingen zorgen voor het ontstaan van onder andere ‘de bekende’ hartkloppingen, ‘opvliegers’ en stemmingswisselingen.

Duur overgangsklachten

De overgang met bijbehorende klachten duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar. De laatste menstruatie krijgen vrouwen gemiddeld op hun 51ste. Deze laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor, maar ook na, de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Dit zijn de overgangsjaren. Hoe lang deze periode duurt is voor iedere vrouw verschillend. De overgang is geen ziekte. Het is belangrijk om je te realiseren dat de overgang een heel normaal en natuurlijk proces is. Het is zeker geen vreselijke ziekte. Een vrouw groeit zo toe naar een fase waarin de hormoonwisselingen van de cyclus niet langer een rol spelen. Je kunt ook zeggen dat een vrouw na de overgang als het ware meer zichzelf wordt.

De invloed op de beleving van haar seksleven

Effect van overgang op intieme organen

De veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden hebben een effect op de geslachtsorganen. Zo worden de baarmoeder, de schaamlippen, de vagina en de borsten atrofisch. Dit betekent dat de vaginawand en de baarmoeder minder flexibel en elastisch worden. De vagina verrimpelt en wordt wat kleiner, net als de schaamlippen. De clitoris wordt niet kleiner, maar wordt wel gevoeliger. Dit komt doordat het vetweefsel, dat om de clitoris heen zit, dunner wordt. Het vaginale vocht vermindert waardoor de vagina droger wordt.

Ook kunnen er makkelijker vaginale infecties ontstaan (jeuk, ontsteking, witte vloed en dergelijke). Tot aan de menopauze zorgt de zure pH-waarde in de vagina dat microben zich niet kunnen vermeerderen. De daling van de oestrogenen na de overgang vermindert echter deze zuurgraad met als gevolg dat vaginale infecties sneller kunnen ontstaan.

De bekkenbodemspieren, die zorgen voor een goede vochtaanmaak, orgasmes en gevoel bij het vrijen, kunnen, net als andere spieren, aan kracht verliezen. Begrijpelijk dat al deze lichamelijke veranderingen invloed kunnen hebben op je gemoedstoestand, je persoonlijk wel-Zijn én op de beleving van je intiem en seksueel leven.

De beleving van seksualiteit

Een orgasme kan als minder intens en explosief worden ervaren, omdat de stuwing en de samentrekkingen die vanuit de geslachtsorganen door het lichaam golven minder hevig en langdurig zijn. De verminderde spierkracht en de geringere spierinspanning kunnen de opwinding bemoeilijken. Die komt meestal pas, wanneer de clitoris, schaamlippen of vagina worden gestimuleerd.

Seksuele opwinding gaat na de overgang, net als daarvoor, gepaard met het vochtig worden van de vagina. De vagina van de vrouw is na de overgang in niet-opgewonden situatie vaak wel droger. Maar als de vrouw goed opgewonden is, is er geen verschil met de vochtaanmaak van voor de overgang. Na de overgang is een vrouw, als ze opgewonden is, dus niet minder vochtig zoals vaak wordt gedacht. Er is wél een verschil met het lichaam van een jonge vrouw die in een niet-opgewonden staat altijd wel een beetje vochtig is…

Een snelle vrijpartij op latere leeftijd levert dus vaak klachten op. Klachten omdat de vagina vaak droger is, meer tijd nodig heeft om haar sappen aan te maken, en waarbij het binnenkomen van de man dan eerder als pijnlijk en onprettig ervaren wordt. Als de vagina niet voldoende vochtig is kan de huid bij de opening van de vagina geïrriteerd raken door het ‘schuren’ van de penis. Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn gaat dat op de duur pijn doen. Dat kan resulteren in een gespannenheid bij het vrijen, wat resulteert in nog meer pijn. Ook kan wrijving of streling van de vagina, als de vrouw nog niet opgewonden is, onprettig aanvoelen. Doordat de clitoris extra gevoelig is, kunnen onhandige aanrakingen pijn veroorzaken. Resultaat is vaak: niet meer vrijen!

De ernst van deze overgangsklachten verschilt van vrouw tot vrouw, net als het aantal jaren dat een vrouw klachten heeft en het moment waarop de klachten beginnen. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de overgang en geen van bovenstaande klachten herkennen. De meeste vrouwen ondervinden er helaas in meer of mindere mate wel hinder van.

De Man en de andropauze

Lichamelijke veranderingen bij de man en de invloed op zijn seksleven

Geleidelijk minder testosteron

Als mannen ouder worden, neemt het testosterongehalte langzaam af. Bij mannen (en vrouwen) is testosteron het belangrijkste sekshormoon. Testosteron heeft o.a. invloed op de hersenen, het libido, immuunsysteem, erectiekracht, botten en spieren. Het speelt dus een belangrijke rol in het goed functioneren van het lichaam van de man. Vanaf het 40e levensjaar daalt de productie van testosteron met gemiddeld 1 tot 2% per jaar. Dat is dus heel weinig. Lang niet zo snel als de oestrogeen- en progesterondaling bij de vrouw tijdens de overgang, maar toch kunnen mannen hier ook wat van merken.

Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. De hoeveelheid testosteron neemt in een iets hoger tempo af wanneer een man eind veertig of begin vijftig is. Deze daling van het testosteron komt vooral doordat mannen op een wat hogere leeftijd overgewicht krijgen, gezondheidsproblemen hebben en medicijnen gebruiken. Vaak hebben ze wat minder vaak seks (solo en samen), wat ook resulteert in een afname van het testosteron. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren. De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert sterk per man; er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van in de 30.

Bij een man worden deze klachten vaak niet in verband gebracht met een lager testosterongehalte.

Minder snel een erectie

Bij de oudere man verlopen de lichamelijke reacties op de erotische opwinding trager. Dat wil zeggen dat er dus iets meer tijd nodig is voordat de penis stijf wordt, dus voordat er een erectie komt. En ook is het op en neer gaan van opwinding en verslapping en verharding van de erectie tijdens het vrijen een veel voorkomende ervaring.

Bij sommige mannen speelt ook het tijdstip en het energieniveau een rol. Een erectie kan bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s middags sneller ontstaan dan ’s avonds. Alhoewel dit normale verschijnselen zijn, gaan heel wat niet (goed) ingelichte mannen zich zorgen maken en vrezen meteen impotent te worden. En juist deze angst om impotent te worden is in veel gevallen de oorzaak van die impotentie. Als de man na de eerste keer weer een poging waagt, dan is er grote kans dat door zijn gebrek aan zelfvertrouwen dit tot een mislukking leidt.

Een man begint het vrijen meestal met een stevige erectie. Als hij wat langer vrijt wordt de erectie soms wat minder stijf. Hij is dan de volgende keer sneller geneigd om wat minder lang te vrijen en sneller te ‘penetreren’. Veel mannen worden bang, als ze te lang wachten, dat de erectie verdwijnt. Ze denken soms ten onrechte dan het niet meer zal lukken. Ze stoppen vaak met vrijen bij de eerste vermindering die ze voelen. Wat niet nodig is… meestal ontstaat de erectie weer vanzelf. Bij de ouder wordende man komt het op en neer gaan van de erectie vaak voor.

Erectie verandert

Niet alleen de erectie van de man verandert bij het ouder worden, ook de lengte van de penis in ‘erecte staat’. Vanaf ongeveer 60 jaar wordt deze vaak 1 tot 2 centimeter korter. Nog twee veranderingen. Doordat de doorbloeding op oudere leeftijd vaak minder wordt, wordt de kop van de penis minder gekleurd, minder paars dus. En door de verlaging van het testosteron wordt het schaamhaar rondom de penis ook wat minder.

Ervaring verandert

De ervaring van het hoogtepunt zelf (het orgasme) kan ook veranderen. Voor een jonge man is het moeilijk het ogenblik van ejaculatie uit te stellen: zijn zaadlozing wordt tijdens de gemeenschap al vrij snel onvermijdelijk. De oudere man daarentegen kan dit ogenblik langer uitstellen en veel bewuster kiezen. Voor iemand bij wie in zijn jonge jaren vroegtijdige zaadlozing nogal eens voorkwam, zal dit een grote vooruitgang zijn. Nu kan hij zich veel langer inhouden en beheersen, wat het makkelijker maakt om zijn partner te bevredigen. Want in het algemeen is het zo dat vrouwen minder snel klaar komen dan mannen. Het verschil kan wel een kwartier bedragen. Dit is dus een concreet voorbeeld waarbij partners bij het ouder worden seksueel beter op elkaar ingespeeld raken.

Hoe een man het orgasme beleeft, verschilt natuurlijk van man tot man en van keer tot keer. Maar bij het ouder worden kan de zaadlozing bijna onopgemerkt verlopen: de druk waarmee het zaadvocht naar buiten wordt gestoten is minder sterk. De hoeveelheid zaadvocht vermindert vaak ook op den duur, wat zeker niet hoeft te betekenen dat het plezier dat men aan het orgasme beleeft, afneemt.

Minder lang

Een andere verandering die kan opvallen is dat de erectie minder lang nablijft na de ejaculatie. Het penis wordt vlugger slap. Het wordt haast onmogelijk om in korte tijd verschillende keren tot coïtus te komen. De man heeft gewoon een rustperiode nodig om weer bij te komen. Hoeveel lust (of zin) hij ook heeft, er is een tijdelijke lichamelijke ongevoeligheid voor erotische prikkels.

Ander bijkomend verschijnsel in de overgang: de prostaatvergroting

Naast de daling in testosteron treedt er vanaf het 45e jaar ook een ander lichamelijke verandering bij de man op: de prostaat gaat groeien. Een heel normaal verschijnsel, waar één op de twee mannen op 50-jarige leeftijd mee te maken krijgt. Ze kunnen minder goed plassen, omdat de groei van de prostaat de plasbuis kan dichtdrukken.

Gevolg:

  • een zwakke straal
  • nadruppelen
  • vaak moeten plassen (en dan vooral ’s nachts!)
  • moeite met ophouden.

Veranderingen in de levensloop bij mannen en vrouwen

Vijftigers krijgen meestal voor het eerst wat meer ‘Pauze’ of vrije tijd voor zichzelf en voor elkaar. En met een beetje geluk hebben ze ook minder zorgen aan hun hoofd. Op dit punt van hun leven hebben ze waarschijnlijk ongeveer bereikt wat ze wilden bereiken. Tegelijkertijd zorgen een aantal sociale veranderingen, die gepaard gaan aan het ouder worden, ervoor dat er tussen man en vrouw een nieuw evenwicht gezocht moet worden.

Overgang, seks en de emotionele kant

Veel emotionele veranderingen

Naast de lichamelijke veranderingen heeft de overgang ook een emotionele kant. De overgang brengt vaak – maar gelukkig slechts tijdelijk – een ongewone vermoeidheid met zich mee. Ook kunnen zich andere ongemakken voordoen waar je niet meteen vrolijk van wordt, zoals bijvoorbeeld: opvliegingen, zweetaanvallen die vaak op hun beurt weer slapeloosheid, zenuwachtigheid en een slecht humeur veroorzaken.

Daarnaast vinden er in deze fase van het leven gebeurtenissen plaats die belangrijke invloed kunnen hebben op het gevoelsleven van de vrouw. Haar kinderen die de deur uitvliegen en onafhankelijk worden bv., of haar ouders die ziek of hulpbehoevend worden of sterven, of haar man die nu rond de vijftig is en die nu misschien ook niet de meest leuke en makkelijke periode van zijn leven doormaakt. Ook de angst om niet meer aantrekkelijk of mooi gevonden te worden omdat men ‘ouder’ wordt, zit diep in de mens en kan het seksleven soms zwaar verstoren.

Geen zin in seks, meer zin, andere zin?

In deze periode kan een vrouw soms veel minder zin hebben in seks dan vroeger, soms kan ze er zelfs een afkeer voor ontwikkelen. Voor ouder wordende vrouwen is het krijgen van zin in seks een complex proces. Als er lichamelijk of geestelijk iets uit balans is, heeft dat direct invloed op ‘de zin in seks’. Overgangsklachten als opvliegers en stemmingswisselingen kunnen het libido dus begrijpelijk verlagen.

Maar het omgekeerde komt ook voor: dat een vrouw meer zin in seks krijgt. Dat laatste hoor je vaak zeggen door vrouwen in het eerste en tweede jaar van de overgang. Ook kan het gebeuren dat wat ze vroeger heel prettig en spannend vond, haar nu tegenstaat. Vaak wordt de behoefte aan gemeenschap minder, terwijl de behoefte om te vrijen blijft, zelfs vaak groter wordt. Intimiteit, knuffelen, zoenen en strelen worden belangrijker dan een orgasme krijgen.

Na de overgang, wanneer het lichaam relatief over meer testosteron (mannelijk hormoon) beschikt, neemt de lust vaak weer toe.

Die verandering tijdens de overgang is heel normaal. Maar het kan wel een probleem opleveren in de relatie met de partner. Zijn verwachtingspatroon blijft misschien hetzelfde en dan zal hij het niet direct begrijpen als zij het liever anders wilt. Het is dus belangrijk om hier samen over te praten.

Periode van balans opmaken

Zo rond het vijftigste jaar maken veel mannen en vrouwen de balans van hun leven op. Vragen die opkomen zijn bijvoorbeeld: wie ben ik nu eigenlijk? Houd ik wel nog van mijn partner? Wat verwacht ik van mijn relatie in de volgende fase van mijn leven? Ik geniet eigenlijk niet meer intens van vrijen, is het nog de moeite waard? Kan ik niet beter een nieuwe relatie aangaan?

Seksuele prikkelingen veranderen

Ook seksuele prikkelingen en stimuli veranderen. De veranderingen zorgen soms voor onzekerheid en misverstanden: we zoenen zo weinig, ben ik niet meer aantrekkelijk? Zou zij/hij met iemand anders naar bed willen? Is er misschien iemand anders…?

Zowel bij vrouwen als mannen

Niet alleen vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met het zoeken van een nieuwe balans. Ook mannen ondergaan een emotionele verandering. Zij gaan zich minder richten op de buitenkant, hun rol in de maatschappij en het veroveren van de buitenwereld. Er komt meer ruimte voor hun zacht vrouwelijke kant. Zo zien we bv. dat mannen ineens meer aandacht hebben voor de kleinkinderen.

Evaluatie relatie

Wanneer de kinderen zelfstandiger worden en/of op zichzelf gaan wonen, komt de partnerrelatie weer centraal te staan. Man en vrouw zijn weer met zijn tweeën en dit voor de komende periode van zo’n 15 tot 30 jaar. Tijdens deze fase maken mannen en vrouwen vaak een relatiecrisis door, omdat ze elkaar dan vaak niet meer vinden. De partnerrelatie wordt geëvalueerd: wie ben ik als partner, hoe zie ik mijn partner en hoe beleef ik mijn relatie? Vind ik mijn partner eigenlijk nog wel leuk? Wat wil ik nog be-leven met mijn partner?

“… Wat nu, heb ik me geregeld afgevraagd. Wat doe ik met de ruimte die opeens in mijn leven is gekomen? En vind ik de partner met wie ik leef nog wel leuk? We hebben ons leven moeten herijken. Daar komt het op neer. Twintig jaar zijn we een soort ‘bedrijf’ geweest, een automatisme… Opeens werd onze samenlevingsvorm een totaal andere. Wie waren we zelf eigenlijk ook al weer?…”

Seksueel gezond blijven

Meer tijd voor ‘seks’

Velen hebben hard gewerkt en daarnaast de kinderen groot gebracht. Er was vaak weinig tijd voor intimiteit en warme en oprechte seksualiteit. Het kwam er soms op neer om vlug klaar te komen en daarna goed te slapen. Hoe nu verder, nu er wel tijd voor is? Kunnen de gecreëerde patronen worden doorbroken? Kan je intimiteit en de seksualiteit nieuw leven worden ingeblazen?

Maak er regelmatig iets leuks van

Grootschalige onderzoeken wijzen uit dat mensen die regelmatig intimiteit en seksualiteit ervaren en die tevreden zijn met hun seks- en liefdesleven, minder bij de dokter of bij de uroloog komen aanwaaien. Het blijkt telkens dat zij op een plezierige, ontspannen wijze werk maken van hun liefdesleven.

Door aandacht aan elkaar te besteden, hun uiterlijk goed te verzorgen en werk te maken van ‘de setting’ en de sfeer blijft hun intieme en seksuele leven actief, wat het gelukshormoon aanmaakt in de hersenen, de Harten blijven gevoed en de doorbloeding van de seksuele organen blijft onderhouden.

Er zijn zoveel -zelfs jonge koppeltjes- die niet tevreden zijn over hun seks- en liefdesleven. Dat kan liggen aan zaken zoals moeheid, ziekte, stress, carrière druk, kopzorgen omwille van de kinderen… overgang, lichamelijke klachten… Tot mensen die onvoldoende in contact staat met hun eigen lichaam en hun eigen intimiteit. Het is zo, dat mensen gewoon té weinig moeite doen om het leuk en spannend te houden in hun liefdesleven.

Terug van de intimiteit en van het vrijen een feestje maken is voor veel mensen eerder een opgave dan een feest. Hoe vaak je zo’n feestje bouwt, doet niets ter zake. Het gaat niet om de frequentie, maar om de manier waarop jullie de ‘sprong’ maken van de bevruchtende fase die nu achter jullie ligt, en de stap zetten naar de Hartbeminnende fase, die voor jullie open ligt…!

Houd het lichaam seksueel aan de gang

Belangrijk is dat je je lichaam seksueel aan de gang houdt, met andere woorden, seksueel gezond en doorbloedt houdt. Seks mis je niet als het er niet is. Alles hangt af van de manier waarop jij naar je eigen intimiteit en je eigen seksualiteit kijkt, en van de manier waarop jij naar je eigen lichaam kijkt en ermee omgaat.

Het seksuele systeem staat vaak op ‘uit’ en moet weer aan de praat worden gebracht. Als er lang geen seks meer heeft plaats gevonden, solo of samen, dan gaat de seksuele thermostaat op een gegeven moment uit en koelt alles onder de gordel af. Het vraagt dan wel wat om de motor terug op gang te krijgen, en hoe beter kan dat dan via het Pad van the Sacred Tantra?

Sexual Awakening Healing

Elkaar terug leren beminnen, voorbij prestatiegerichtheid, vertragen…

Ouder wordende vrouwen hebben vaak meer tijd nodig om lichamelijk opgewonden te raken. Wees geduldig, geniet samen en maak tijd. Bent u als man bang uw erectie daarmee te verliezen? Laat die gedachte los. De erectie kan tijdens het vrijen verdwijnen maar weer even snel weer ontstaan. Laat u, als man, dus niet verleiden tot de snelle ‘daad’ maar neem de tijd om elkaar lief te hebben, elkaar te voelen in de intensiteit van de verbinding en van elkaar te genieten. En voor de vrouw, geef de man de tijd om weer een erectie te krijgen. Deze komt vanzelf weer.

Voor gezonde oudere vrouwen geldt: neem de tijd. Uiteindelijk leidt het stimuleren van de clitoris wel tot vochtigheid. Een veelvoorkomend probleem bij oudere heterostellen is dat mannen op leeftijd het juist sneller willen, omdat hun erectievermogen afneemt, ze worden bang dat het niet meer gaat lukken. Maar als die man leert hoe hij een erectie kan behouden, en met zijn penetrerende kracht leert aankomen in zijn bekken, en zichzelf daar helemaal kan in dragen… dan kan hij ook wachten tot zijn partner vochtig is. Wat maakt dat de diepbeminnende liefde zijn intrede doet, de Harten kunnen open gaan, en een diepe verbinding tot stand komt, één met elkaar.

Tantrische massage, een andere ‘vorm’ van ‘voorspel’

Waar vroeger het accent vooral werd gelegd op het beleven van een orgasme en misschien weinig aandacht werd gegeven aan voor- en naspel, zullen deze laatste nu steeds belangrijker worden. Het lichaam vraagt als het ouder wordt om vertraging, meet aandacht voor intimiteit en minder gericht op de seksuele daad. Dat komt mooi uit want vaak is er nu meer tijd om te besteden aan de kunst van het verleiden en het beminnen. Probeer nieuwe dingen uit en experimenteer. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan het geven van een Tantrische massage? Dit Heilige Pad kan een verrijking zijn in je liefdesleven. Dus waarom niet proberen?

Intensere prikkeling nodig

Een ouder wordend lichaam vraagt soms naar wat meer intensere prikkels. Veel vrouwen alsook mannen zijn het contact met hun eigen lichaam in tijden van hard werken voor kroost en gezin verloren. Terug intiem leren zijn met elkaar is een prachtig nieuw proces dat de overgangsfase van beider alleen maar naar Hogere vormen van genot en extase kan brengen… WANT, we zijn geboren uit seksuele energie en dit is ons hoogste potentieel. Dat neemt nooit af, we kunnen het wel te weinig aanboren en onze aandacht er te weinig op vestigen, dàt wel!

Ja, als je ouder wordt heb je meer tijd en sensuele prikkels nodig om verlangens te wekken en opwinding te voelen. Ga niet zitten afwachten tot de prikkels uit de lucht vallen. Beter is het om er zelf naar op zoek te gaan, en samen te gaan ontdekken. Seksualiteit begint vaak in het hoofd, terwijl het een lichamelijk gebeuren wordt, en vanuit het bekken moet ervaren worden. Ga samen op zoek naar een vernieuwende vorm van intimiteit, en zoals ik eerder schreef, wat kan je daarbij beter helpen dan het Pad van the Sacred Tantra?

Geef de seks niet op

Heel veel onderzoeken hebben uitgewezen dat seks goed is voor lichaam en geest. Ook wordt de onvermijdelijke veroudering van de geslachtsorganen in heel sterke mate tegengegaan door regelmatig seks. Het lichaam én de organen worden meer doorbloedt, en het verouderingsproces vertraagt behoorlijk. Dus seks opgeven uit zorg voor zijn of haar gezondheid zou een grote vergissing zijn, integendeel… éénmaal de motor op gang is, dan vrij je langer, intenser, diepgaander, lichamelijker, meer verbonden… meer full body en minder vanuit het hoofd.

Ontspan

Als je jong bent, kan het lichaam een hoop stress en spanning aan. Als je ouder wordt, wordt dat vermogen minder en wordt het steeds belangrijker om op tijd te ontspannen. Dat is ook belangrijk voor je seks- en liefdesleven. Spanning en seks gaan namelijk slecht samen. Ontspanning is de basis voor samen genieten. Als je ontspant daalt je hartslag en komt de seksuele opwinding vanzelf op gang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste stellen in de vakantie, of tijdens een weekendje weg, meer zin in seks hebben. Dagelijks een moment ontspannen door bijvoorbeeld sport, wandelen, meditatie of oefeningen zal u seksleven, ook buiten de vakanties om, enorm verbeteren.

Gezonde sappen

Voelt de vagina droger aan? Geef elkaar eerst een deugddoende massage zodat de vrouw meer in haar lichaam en in haar bekken kan zakken, en zich vanzelf kan openen… Voor de man is het een weldaad voor lichaam en geest om eerst even lekker verwend te worden, dat neemt de drang om te ontladen af, of omgekeerd… kan de man zich geleidelijk aan meer ontspannen in zijn Hart en voelen dat hij bemind wordt om wie hij is. Er kan met glijmiddel gewerkt worden, doch als je tijd neemt voor elkaar, en je kan de natuurlijke sappen van het lichaam als vanzelf laten ontstaan, dan komt er eenheid in verbondenheid, diepe liefde voor elkaar, een diepe versmelting, éénheid… een nog ongekende pure vorm van een Hoger orde…

Train de bekkenbodemspieren voor behoud van een gezonde vagina

Goede, sterke bekkenbodemspieren zijn essentieel voor de beleving van een intieme en gezonde liefdesband, met jezelf en met je partner. Ze zorgen voor meer intense orgames, meer gevoeligheid in heel het bekkenbodemgebied en een goede aanmaak van vocht. De bekkenbodemspieren kunnen verzwakken als we ouder worden, net als andere spieren. Maar ze kunnen gelukkig ook getraind worden. Dat is belangrijk om te doen als je ouder wordt. En je bent nooit te oud om daarmee te beginnen.

Sterke bekkenbodemspieren helpen voor behoud van stevige erectie

Krachtige bekkenbodemspieren zijn ook belangrijk voor hem. Het zorgt voor een sterke erectie. Een eenvoudige oefening om de bekkenbodemspier te trainen en te zorgen voor een blijvend krachtige erectie is de volgende. Tantra massages kunnen hier enorm toe bijdragen, je seksuele (penetrerende energie) te leren kanaliseren in het lichaam, om zo te evolueren naar een meer oceanische beleving… Ja, de vulkanische ontlading is het meest gekend bij mannen, terwijl, als mannen in hun Hart kunnen open komen, dan worden het Hart en bekken met elkaar verbonden, en wordt het voor de man een totaal ervaring en een intens andere beleving.

Begrip voor haar

De man dient te begrijpen dat de overgang een lastig periode voor een vrouw kan zijn. Dat ze daardoor bijvoorbeeld geen zin in seks heeft, of andere zin. En dat ze, minder nog dan vroeger, een harde of onhandige benadering van de man kan verdragen. De clitoris wordt nog gevoeliger doordat de huid erom heen dunner wordt. Een al te directe stimulatie zal, in plaats van prettige gevoelens, eerder irritaties opwekt. Het werkt vaak beter om niet de clitoris zelf, maar vooral de streek er omheen te strelen. Hij dient ook te begrijpen dat het belangrijk is, meer dan voorheen, dat de vrouw fysiek opgewonden moet zijn vooraleer hij haar opent in haar bekken.

Begrip voor hem

Belangrijk is dat de veranderingen begrepen en aanvaard worden door beide partners. Zij moet weten dat het normaal is dat de penis niet meer zo vlug stijf (tot erectie) komt, en dat dit helemaal niet hoeft te betekenen dat de man haar minder begeert. Integendeel; ze moet weten dat wanneer de erectie minder hard is, zij daar iets aan kan doen: een groter lichamelijk contact, de penis intensiever strelen en het helpen binnendringen, zal maken dat deze vanzelf harder wordt.

Hulp

De weg om tot een nieuwe verstandhouding te komen verloopt niet bij iedereen even gemakkelijk. Gelukkig komt er een steeds groter wordend aanbod inzake Tantra en het Pad van de Heilige Seksualiteit. Aarzel vooral niet om je laten bij te staan op dit Pad.

Wees blij met elkaar

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar wees gerust, dat is echt niet zo. De meeste koppels die lang bij elkaar zijn, zijn op een bepaald punt in hun relatie niet tevreden met hun seks- en liefdesleven. Maar dat jullie een lange relatie hebben, is op zichzelf al heel bijzonder. Dat hebben jullie toch maar mooi samen gedaan. Daar mogen jullie beiden trots op zijn. En een langdurige band met een partner van wie je houdt, is een mooie basis om samen opnieuw op ontdekking te gaan.

En… waarom zou je het niet doen? Het kan alleen maar mooier, intiemer, intenser en gepassioneerder worden. Je komt zeker tot verrassende mogelijkheden…!

Een elixir voor de ‘eeuwige jeugd’ bestaat niet en testosteron is dat ook niet. Menselijke verhoudingen blijken uiteindelijk toch belangrijker voor een goed liefdesleven dan hormonen. Over het algemeen geldt echter dat het voldoende helpt om te accepteren dat men ouder wordt en de levensstijl aan te passen: minder of niet roken, minder alcohol, geen junkfood, voldoende vezelrijke voeding, genoeg water drinken en regelmatig flink wat beweging.

De twee belangrijkste tips om uw testosteron niveau snel te verbeteren zijn:

  1. Zorg dat u van uw overgewicht afkomt. In vetweefsel wordt voor een deel testosteron omgezet in oestrogenen. Hoe meer vet, des te minder testosteron en hoe meer oestrogeen.
  2. Zorg dat u seksueel actief blijft, solo EN samen. Als de seks lange tijd uitblijft, daalt uiteindelijk de productie van testosteron. Hierdoor neemt de “nachtelijke respons” af wat de conditie en werking van de penis niet ten goede komt en kan resulteren in allerhande problemen.

“Eeuwige jeugd”

Sommigen promoten testosteron als een wondermiddel. Sinds 2000 is het aantal voorschriften voor testosterontherapie in de VS met maar liefst 400 procent toegenomen. “Bij ons is het gelukkig nog niet zo ver”, vertelt professor Vanderschueren. “Ik zou niemand aanraden om testosteron te gebruiken zonder grondig onderzoek van de onderliggende oorzaken van het eventuele tekort.” Een deel van het probleem is de wens om eeuwig jong te blijven en het onvermogen van sommige mannen om zich bij normale veroudering neer te leggen. “Mannen willen jong en viriel blijven. Het natuurlijk verouderingsproces aanvaarden is misschien wel een van de moeilijkste oefeningen in onze op schoonheid en jeugd gerichte maatschappij.”

Het is ons nog niet helemaal duidelijk hoe het effect van buikvet op het mannelijke hormoon precies werkt, maar er is duidelijk een samenhang. Sterker nog, we zagen het zelfs bij mannen met een gezond BMI maar met een buikje. Het probleem zit hem dus in het buikvet… Betekent dat ook dat vermageren volstaat om de testosteronproductie weer op niveau te brengen? “Inderdaad, vermageren en terug een gezond BMI bereiken is waarschijnlijk de beste remedie. De testosteronproductie komt daardoor weer op peil en hetzelfde kan gezegd worden over het libido en de seksuele functies. Natuurlijk is vermageren een ingewikkeld proces. Maar bij die zwaarlijvige mannen testosteron toedienen, is dus niet altijd het juiste antwoord. Een goed dieet, eventueel onder begeleiding, wel.”

The Sacred Tantra

De ‘seks’ zoals we die in het Westen kennen is voornamelijk de ‘seks in het hoofd’, die ontstaat uit seksuele driften, verlangens en gedachten, plaatjes en fantasieën… Mensen gebruiken nog vaak deze vorm van seksualiteit om zich te ontdoen van stress en spanningen in het lichaam. De meeste mensen kennen alleen de vulkanische, ontladingsgerichte extase waarbij de seksuele spanning na een kortere of langere opbouw wordt ontladen via de genitaliën. Wat gebeurt er als de opgebouwde erotisch-seksuele energie niet wordt ontladen op genitale wijze? En, de opgebouwde energie daarna door de man meestal niet kan worden heropgebouwd? Voor de man betekent dat doorgaans dat hij dan klaar is, alleen… heeft hij dan écht genoten? De energie van lust tot contact wordt pas na verloop van tijd opnieuw opgebouwd.

Niet zelden is dit de enige extase die men kent… De seksuele ontlading is niet zelden een driftmatige, geile ontlading van de energie, waarmee dikwijls het beleven van opkomende emoties uit de weg wordt gegaan. Veel mannen, maar ook vrouwen hebben meer schrik hun intimiteit in relatie te delen dan hun seksualiteit in een relatie te be-leven. Hier spreken we over een vulkanische beleving, een ontladingsgerichte drive, een verlichamelijking van de levensenergie.

Als Hart en Ziel, hoofd en bekken een Eenheid in beleven worden, en de energie kan ongehinderd door de 7 stromingsgebieden (ogen, kaken, keel, hart, middenrif, buik en bekken) van het vegetatieve zenuwstelsel stromen dan spreken we over een oceanische, opladingsgerichte extase.

Door middel van adem en klank, worden de eerst opkomende emoties doorheen de verschillende lagen gekanaliseerd en op een absoluut onschadelijke manier welkom gegeten. Door het niet ontladen van de spanning langs genitale weg, zoekt deze zich via het vegetatieve zenuwstelsel een weg door het lichaam en stuit daarbij op de emotionele blokkades die de meeste mensen in hun spieren hebben vastgezet. Door uiting te geven aan die onverwerkte emoties, komt dat gebied in ons meer open, waardoor de energie er doorheen kan stromen. Door het opruimen van emotionele blokkades, een zeer intieme aangelegenheid tussen (levens-)partners, wordt ons lichaam met een opladende ademhaling opnieuw energie doorstromend gemaakt.

Het resultaat bij een volledige doorstroming is dat er een oceanische extase beleefd wordt, waarbij de seksuele energie wordt opgebouwd om deze door heel het lichaam te laten stromen. De ontlading van de energie vindt dan spontaan plaats over geheel het lichaam en maakt zich kenbaar als een soms nauwelijks zichtbare fijne trilling net onder de huid, met voelbare vibraties tot in iedere cel van je lichaam. Niettemin duidelijk voelbaar als een weldaad! Deze oceanische extase kan vele minutenlang aanhouden en vergezeld gaan van diepe geestelijke inzichten. Deze extase blijkt helend, je voelt je weer één geheel… Hoofd, hart en buik zijn verbonden met elkaar, wat je bij liefdevolle diepe versmeltingen brengt en intense eenheidservaringen met jezelf én de ander. Hier spreken we over een energie opbouwende drive, verheffing van de energie door middel van transformatie, een vergeestelijking van de levensenergie.

Er is dankbaarheid naar elkaar als deze beleving kan worden opgebouwd, dit in tegenstelling tot het katterige gevoel dat resteert als de vulkaan gespuwd heeft en er daarna geen blijken van liefde meer voelbaar zijn. Alles is te zien als een vorm van levensenergie. Deze levensenergie stroomt van nature vrijelijk door vier psychische kanalen, waarlangs ons bewustzijn groeit: emotioneel, zintuiglijk, mentaal en intuïtief.

‘House of the Heart’ wil zich inzetten, mensen te helpen, deze beweging van Hart naar bekken te maken. Een Tantrische manier van leven, een natuurlijke manier van liefhebben, van beminnen, vanuit een natuurlijke integriteit, voorbij tijd, techniek en prestatiegerichtheid.

Wond van de vrouwelijke sexualiteitDe wond
Terug naar het ovezicht

Ontdek verder mijn aanbod en lees de getuigenissen

Coaching &
Therapie

Lezen

Embodiment
Work

Lezen

Massages

Lezen

The Sacred Tantra

The Art of Intimacy

Lezen

Lectuur &
Mijmeringen

Lezen

Getuigenissen

Lezen