Burn-outBurn-out
HooggevoeligheidHooggevoeligheid

Depressie

Een stuk uit Nadine's eigen levensverhaal

Ik voel me vrij mijn thesis met jullie te delen rond het thema depressie… anno 2009. Dit vanuit het gegeven, dat mijn grootvader zich vele jaren geleden van het leven heeft beroofd (zware depressie)… wat ‘een erfelijke belasting’ van generatie op generatie heeft gegeven… en mijn vader vele jaren, vaak tijdens de voorjaarsmaanden, heel erg depressief kon zijn. En, waarvan ik met zekerheid wist dat IK -voor mezelf- dit patroon wilde doorbreken, en op zoek ging naar meer zingeving en levenskwaliteit in mijn leven! Volgend naslagwerk betreft enerzijds mijn studie gericht op de herhaling uit het familiesysteem, en anderzijds ten gronde willen weten, kennen en begrijpen wat er in ‘de mens die depressief is’ leeft en speelt vanbinnen.

Bij een depressie is je gemoedstoestand gedurende langere tijd droevig, neerslachtig en leeg. Een dip hebben en af en toe eens somber, down of treurig zijn, maakt deel uit van het leven, maar bij een depressie blijft de somberheid aanhouden en is door niets meer te beïnvloeden. Mensen met een depressie hebben nergens meer belangstelling voor en beleven geen plezier meer. Hun hele bestaan wordt beheerst door somberheid. Ze missen de energie om nog iets te ondernemen.

Definitie

Dikke Van Daele: ‘gedrukte’ gemoedstoestand: is wel bedrukte gemoedsstemming (weinig vreugde)…!

Bij een depressie is je gemoedstoestand gedurende langere tijd droevig, neerslachtig en leeg. Een dip hebben en af en toe eens somber, down of treurig zijn, maakt deel uit van het leven, maar bij een depressie blijft de somberheid aanhouden en is door niets meer te beïnvloeden. Mensen met een depressie hebben nergens meer belangstelling voor en beleven geen plezier meer. Hun hele bestaan wordt beheerst door somberheid. Ze missen de zingeving in het leven en de energie om nog iets te ondernemen.

Het gaat dan dikwijls van kwaad tot erger: alles wordt uitzichtloos. Er zijn vaak lichamelijke klachten en problemen in de omgang met anderen en de rest van de wereld. Depressie verstoort de dagelijkse activiteiten, het dagelijks functioneren, zowel thuis, op het werk als in de vrije tijd. Zelfmoordgedachten komen vaak voor bij depressie, en mogen nooit zo maar weggewuifd worden, of afgedaan worden als ‘aandacht trekken’. Een depressie heeft geen eenduidige oorzaak. Het is ook niet te voorspellen wie een depressie zal krijgen. Er zijn zowel psychische, als biologische en sociale factoren van invloed op het ontstaan van een depressie (daarover meer, lees verder). Vlaanderen telt één van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa. Nu al is depressie wereldwijd de vierde grootste oorzaak van ziekte en invaliditeit. Cijfers bewijzen dat veel landgenoten, waaronder ook jongeren, geen uitweg meer zien.

De twee belangrijkste kenmerken van een depressie zijn:

  1. Een psychopathologische toestand die gekenmerkt wordt door een ziekelijke, sombere, depressieve stemming en/of een gevoel van leegheid en aanhoudende neerslachtigheid, vaak gepaard gaande met geremdheid in denken en in handelen.
  2. Het verlies van interesse en plezier in het dagelijkse leven…. Blokkering van de levensenergie waardoor de drang tot handelen in de omgeving, evenals het enthousiasme en de bezieling waarmee het handelen gepaard gaat, sterk is afgenomen.

De persoon wordt uitgenodigd (om uit de slachtofferrol te stappen), of zelfs gedwongen naar zichzelf te kijken naar wat onafgewerkt is blijven liggen. Een toevoeging op spiritueel niveau dan, is dat depressie een kans is op groei en bewustwording. Depressie staat in de top tien van aandoeningen, die de kwaliteit van leven aantasten. Het is hiermee één van de meest voorkomende stemmingsstoornissen.

Algemeen diagnostisch beeld

1. Mentale symptomen
De depressieve stemming is gekenmerkt door vooral negatieve gevoelens. Het is een gevoel niets meer te voelen en daar toch onder te lijden. Niet willen opstaan, thuis blijven met de gordijnen dicht, niemand willen zien, slecht slapen, onregelmatig eten, moe zijn en geen uitweg zien.

Verandering van de gedachten:

  • Concentratieproblemen, moeilijk nadenken en fouten maken…
  • Interesseverlies…
  • Problemen met het geheugen…
  • Piekeren en moeilijk beslissingen kunnen nemen…
  • Sombere gedachten die soms uitmonden in denken aan dood of zelfdoding…
  • Alles negatief zien…
  • Pessimisme…
  • Een hopeloos gevoel en de toekomst somber zien…

2. Emotionele symptomen
Vaak hebben mensen met depressie in meer of mindere mate last van angst- en schuldgevoelens.

Veranderingen in het gedrag:

  • Tot niets meer komen… zich niets meer realiseren…
  • Vertraagd denken en besluitloosheid…
  • Rusteloos zijn of juist traag zijn….
  • Men is onrustig, veelal inwendig, maar soms gaat men ook doelloos rondlopen…
  • Sociaal geïsoleerd geraken… terugtrekbewegingen… zich afzonderen…
  • men gaat minder spreken… (druk zit te hoog…)
  • Men is minder expressief… eerder geremd…

Veranderingen op gevoelsvlak:

  • Een heel somber, zwaarmoedig en verdrietig gevoel.
  • Sommige mensen met een depressie voelen helemaal niets meer…
  • Het leven niet de moeite waard vinden om geleefd te worden…
  • Wanhopig zijn…
  • Gevoel van waardeloosheid en / of overmatige schuldgevoelens…
  • Minderwaardigheidsgevoelens…
  • Verlies aan interesse of plezier in de dingen.
  • Men vindt niets meer aan activiteiten die men vroeger fantastisch vond…
  • Onverschillig zijn… prikkelbaar zijn…
  • Niet meer kunnen genieten. Niets spreekt nog aan (gebrek aan levensvreugde)…
  • Droefheid… OFwel… kan men niet meer wenen (onderdrukken van…)
  • Angst… angst om te mislukken, angst voor ziekte (innerlijke onrust…!).

3. Lichamelijke symptomen
Bij depressie kunnen er lichamelijke symptomen optreden, zoals in- en doorslaapproblemen, verminderde energie, droge mond en/of verstopping en kunnen zich motorische en/of cognitieve stoornissen voordoen. Voorbeelden van cognitieve stoornissen zijn ondermeer verminderde concentratie en vergeetachtigheid.

Veranderingen in het lichaam:

  • Moeilijke slaap / slapeloosheid… sommigen raken moeilijk in slaap of worden vroeg wakker, en raken dan niet meer in slaap. Anderen slapen veel meer dan vroeger (biologische klok is verstoord)…
  • Verlies van eetlust of eetproblemen ! Het eten smaakt niet meer zoals vroeger. Anderen hebben juist voortdurend honger en vooral trek in zoet (kan beide zijn)
  • Vermagering of gewichtstoename…
  • Spijsverteringsproblemen… de spijsvertering ligt overhoop, men voelt zich misselijk,een opgeblazen gevoel. Spijsvertering staat voor symptoom niet meer kunnen verwerken / er ligt iets op de maag…
  • Trage darmwerking… men kan moeilijk naar toilet. (Darmen = vasthouden / niet kunnen loslaten…)
  • Weinig energie of vermoeidheidsklachten… gevoel van uitputting, zeker na een inspanning…
  • Kortademigheid… lage bloeddruk, duizeligheid…
  • Frigiditeit, impotentie… minder zin in seks…
  • Hoofdpijn… spierpijn… heel het lichaam doet pijn…
  • Sombere blik, tragische gelaatsexpressie (weinig vreugde)…

Algemeen psychisch welbevinden

Vrouwen blijken zich over het algemeen psychisch minder goed te voelen dan mannen: ze zijn doorgaans emotioneler, en hebben meer last van gemakkelijk wenen, nood aan bevestiging, slaapproblemen, schuldgevoelens en prikkelbaarheid.

Soorten depressies

1. Endogene of constitutionele depressie
Een endogene of constitutionele depressie ontstaat van binnen uit met genetische predispositie. dwz. : karmisch, voorbestemd, uw aanleg (genetisch bepaald). Later is men gaan spreken van vitale depressie, als gevolg van psychische jeugdtrauma’s gekenmerkt door verlatenheid en hopeloosheid. Een vitale depressie is een aangeboren vorm van depressie met in de regel een cyclisch verloop, waarbij alle levensverrichtingen, zowel motorisch als psychisch, zijn geremd, vaak gepaard gaande met onredelijke angst en waanideeën.

Er zijn 4 verschillende functies verstoord:

  1. De gemoedstoestand : pessimisme, teneergeslagenheid
  2. De gedachteninhoud : zelfminachting, mislukking
  3. De wilskracht en handelingsvermogen : vertraagde motoriek en reakties
  4. Vegetatieve (groei betreffende) en hormonale functies : geen eetlust, obstipatie, droge mond, geen sekslust, menstruatiestoornissen…

2. Organische depressie
Een organische depressie ontstaat als gevolg van lichamelijke aandoeningen: hersentumor, schedeltrauma, slecht werkende schildklier, slecht werkende bijnierschors met als gevolg lage bloeddruk en lage suikerspiegel, tekort aan vitamine B12… als gevolg van lichamelijke kwetsuren zoals bv. het verliezen van been door een ongeval…

3. Exogene of reactieve depressie
Een exogene of reaktieve depressie ontstaat als gevolg van een actuele traumatische gebeurtenis in het leven van de cliënt. De cliënt is niet in staat de gebeurtenis te verwerken. Het rouwproces wordt pathologisch.

Als gevolg van een sociale oorzaak met langdurige ‘negatieve’ stress zoals een sterfgeval, een echtscheiding, werkverlies, verlies van geliefde partner, een financieel verlies… OF als gevolg van een trigger uit de omgeving zoals een erge kwetsing, gebrek aan liefde. Allemaal gebeurtenissen die de eigen oplossingsmogelijkheden van het individu overschrijden.

Opmerking : deze onderverdeling is kunstmatig. Dikwijls gaat het hier om mengvormen. Mens en omgeving staan in voortdurende interactie met elkaar.

4. Kubler Ross: de terugwerkende en de voorbereidende depressie

Een terugwerkende depressie ontstaat als gevolg van een onverwerkt geleden verlies. Onderdrukte emoties kunnen ook een trigger zijn…! Een voorbereidende depressie ontstaat als gevolg van een verwacht toekomstig verlies. Negatieve anticipatie op de toekomst. Men verwacht een verlies van bv. een terminaal zieke partner, men verwacht werkverlies…. Gevoelens van hopeloosheid, opgeven, men gaat de toekomst somber inzien.

5. Andere vormen van depressies (eerder wetenschappelijk erkend)
a) Chronische depressie:
Een chronische depressie is een langdurige of steeds terugkerende depressie. Meestal van constitutionele aard. OF: winterdepressies (in die zin van blijvende, dagdagelijks)… Ofwel met ups en downs bv. winterdepressies (heeft te maken met licht – symboliek : donkere, duistere dagen!). De aandoening heeft te maken met de seizoensvariaties in licht waardoor onze biologische klok verstoord raakt en niet meer ‘gelijk loopt’ met het daglicht. De moeilijkste maanden zijn doorgaans januari en februari.

b) Postnatale depressie:
Een postnatale depressie komt voor bij vrouwen na de geboorte van een kind. Het verlaten door het kind van de moederbuik wordt door de moeder als een leegte ervaren. De moeder wordt ‘geconfronteerd met de leegte’… en het besef komt voor welke verantwoordelijkheid ze komt te staan (kan weerstand zijn op verantwoordelijkheid). Kan ook ‘geconfronteerd worden’ zijn met de moederliefde die ze zélf als kind gemist heeft…!

c) Geagiteerde depressie:
Een geagiteerde depressie betekent : de cliënt is motorisch zéér onrustig als gevolg van angstgevoelens. De cliënt loopt voortdurend te ijsberen en valt iedereen lastig met eindeloos zelfbeklag. Het tegenovergestelde van lusteloosheid… over-actief zijn, ijsberen, over en weer lopen… hyper-kinetisch (hoge bloeddruk). Een voortdurende onrust waar de cliënt gaan blijf mee weet. Een voortdurend negatief denken.

d) Uni- en bipolaire depressie:

Bipolair betekent manisch depressief. Depressieve periodes worden afgewisseld met periodes van over-activiteit. Motorische onrust. Sterke mentale versnelde activiteit. Snelle gedachtenvlucht. Geen concentratie mogelijk. Dikwijls als ontkenning van rouw en separatiebeleving (scheiding, afscheiding).

OF : een stemmingsstoornis tussen twee extreme polen: perioden van euforie worden afgewisseld door depressieve perioden. Vroeger werden de patiënten dan ook wel manisch-depressief genoemd. Soms kan die schommeling meerdere malen per jaar optreden. De ernst van de stoornis kan zeer sterk variëren. De oorzaak of oorzaken van de afwijking zijn nog steeds duister. Naar schatting lijden tienduizenden mensen in België aan deze aandoening, die hun normale functioneren ernstig belemmert, maar die met geneesmiddelen vrij goed onder controle kan worden gehouden.

Meestal begint de stoornis bij jonge mensen, maar de stoornis kan ook achter in de dertig voor het eerst optreden. Naar schatting zou ong. 1% van alle volwassenen vanaf 16 jaar en ouder in minder of meerdere mate last hebben van een bipolaire stemmingsstoornis. De stoornis komt voor in alle sociale klassen en komt evenveel voor bij vrouwen als bij mannen. Een typische bipolaire stoornis (type 1) wordt gekenmerkt door afwisselende episoden van (ernstige) depressie en manie. Tussen die episoden functioneert men volkomen normaal, al blijven bij een aantal patiënten constant lichte verschijnselen aanwezig.

e) Latente depressie:
Een latente depressie is een depressie die op de loer ligt. Er is enkel nog een kleine trigger nodig uit de buitenwereld…

f) Verdoken depressie:
Een verdoken depressie is eigenlijk een ‘maskerade’ van vreugde om emotionaliteit en verdriet weg te stoppen…

Oorzaken van depressie

  • Gebrek aan eigenwaarde en eigenliefde (onvoldoende kunnen opkomen en zorgen voor zichzelf)… Komt voort uit gebrek aan liefde tijdens de kindertijd…
  • Minderwaardigheidsgevoelens… dwangmatig geven om nog meer liefde terug te krijgen (een bodemloos vat)…
  • Negatief zelfbeeld : ‘ik ben waardeloos’, ik kan niets, niemand houdt van mij… Vernedering en afwijzing zijn hier de grootste oorzaak.
  • Sterke invloed van het onderdrukte gedeelte van de persoonlijkheid : de schaduw…’ik moet presteren, anders krijg ik geen liefde’ (voor zichzelf kiezen, genieten, ook egoïsme, zitten in de schaduw).
  • Sterke materiële en emotionele afhankelijkheid. Sterke drang naar zelfbevestiging. Grote nood aan liefde en waardering van de ander. Men kan niet zonder de ander. Vooral héél sterk bij vrouwen. Afhankelijkheid (eigen geluk hangt af van de ander), een té sterke en té emotionele binding, ‘eigen vrijheid’ ten koste van…
  • Verslaving aan perfectionisme. Een zeer hoog onbereikbaar doel stellen. Geeft meestal een gevoel van mislukking. Vooral bij mannen (komt ook vaak voor bij vrouwen). Lat té hoog leggen, nog té bevestiging zoekend…
  • Koppelen van eigenliefde en eigenwaarde aan prestatie. De rigide structuur, ‘ik moet liefde verdienen’…
  • Taboes op elke vorm van genieten en zelfvoldoening…Genieten zit in de schaduw, ‘ik moet presteren, anders krijg ik geen liefde’…
  • Steeds de moeilijke weg nemen als de gemakkelijke voor het grijpen ligt…Typisch voor de lijderstructuur : een onbewust lijden, ‘ik moet pijn voelen’, voor de masochist is dat de weg naar ‘genot’…
  • De angstige rigide persoonlijkheid die gevangen zit in eigen normen…Eigen conditionering : ‘ik krijg pas liefde en erkenning als ik iets doe of terug doe’ (angst voor nog meer afwijzing)…
  • Geen afscheid kunnen nemen. Niet kunnen loslaten. De pijn niet kunnen toelaten uit angst voor lijden. Dit resulteert in onderdrukt psychisch lijden… Eindeloos blijven vasthouden, té gehecht zijn…
  • Retroflectie = tegen zichzelf gekeerde agressie…‘zichzelf op de kop slaan’… (negatief zelfbeeld)…
  • Het niet vinden van het uiteindelijke levensdoel. Gebrek aan zingeving.bv. bij een mid-life crisis… het leven is een illusie… geen zin meer hebben. Betreft ook zaken die jaren onderdrukt geweest zijn.
  • Het ontvluchten van elke vorm van verantwoordelijkheid uit angst voor straf of afwijzing… waardoor het zelfbeeld steeds negatiever wordt… Ook eigen verantwoordelijkheid nemen…
  • Beperkte innerlijke of morele draagkracht betreft het nemen van verantwoording voor eigen stukken. Beperkt inzicht in eigen patronen. Gevaar als er ‘schaduw’stukken naar boven komen, bv. ‘men dacht goed te zijn, en plots stuikt dat kaarthuisje in elkaar’ (zelfbeeld van ‘de goede mens’ gaat eraan)
  • Depressie als onbewust en onderdrukt protest tegen aangedaan onrecht. De rebel zit in de schaduw… Het slachtoffer uithangen (onbewuste manipulatie)
  • Depressie als gevolg van het niet kunnen omgaan of aanvaarden van de liefdeloosheid van de samenleving die dikwijls is gebaseerd op macht en machtsmisbruik…Komt vaak voor bij mensen die met macht of met een autoriteitsconflict geconfronteerd geweest zijn in de kindertijd.

Sommige mensen hebben nu eenmaal een verhoogde kans om een depressie te krijgen, bijvoorbeeld:

  • mensen tussen de 25 en 55 jaar
  • vrouwen (twee keer zoveel kans op een depressie dan mannen)
  • kinderen van ouders met een depressie
  • mensen uit een lagere sociale klasse (door opleiding, werk) of uit een minderheidsgroep, zoals allochtonen
  • mensen die ingrijpende/ontwrichtende levensgebeurtenissen hebben meegemaakt (bv. mishandeling / verwaarlozing / verlies), of door een verkeersongeval (fysieke beperking), of door ziekte vooral mensen die in hun leven heel veel hebben meegemaakt of ‘moeten’ verdragen (de masochist), hebben meer kans op een depressie.

Vooral angststoornissen en het gebruik van verslavende middelen als tabak, alcohol en drugs, komen vaak voor in combinatie met een depressie. Bij een depressie zijn de vier kernemoties, nl. angst, agressie, verdriet en vreugde onderdrukt (emotionele onderdrukking). Verder is het bij een depressie zo, dat er meerdere oorzaken zijn (en niet één). Het is een samenspel waarbij de ene oorzaak al wat meer gewicht in de schaal legt dan de andere. Er zijn zowel interne, als externe aspecten die een rol spelen in de ontwikkeling van een depressie. bv. extern proces : werkverlies (een feit dat gebeurd) bv. intern aspect : het intern proces, hoe de cliënt daarmee omgaat, en hoe de cliënt daar tegen aan kijkt…!

Houding van de omgeving

De omgeving : ‘je bent niet alleen…’

Niet alleen jij lijdt onder de depressie, de mensen in jouw omgeving lijden mee. Daar staat men veel te weinig bij stil. Dikwijls begrijpt de omgeving er niets van. Pogingen om jou op te vrolijken helpen niet. Adviezen als ‘kop op, morgen schijnt de zon weer’ of ‘probeer toch wat meer je best te doen’ werken averechts, zoals al die andere goedbedoelde adviezen.

Deze medaille heeft ook een positieve kant: je staat gelukkig niet alleen met je depressie. De mensen in je omgeving kunnen veel betekenen voor iemand met een depressie. Familie en/of vrienden kunnen veel doen om iemand met depressie te helpen. Alleen is het zo dat iemand met een depressie soms heel lang (of veel te lang) wacht vooraleer uit te reiken.

Misvattingen en vooroordelen over depressie.

Vele mensen zien depressie als aanstellerij of hebben geen begrip voor deze aandoening. Deze misvattingen kunnen depressieve patiënten veel schade berokkenen en hen in een totale isolatie duwen. De manier waarop de omgeving reageert op een depressieve patiënt doet soms meer kwaad dan goed, en dit komt meestal door een tekort aan begrip van en kennis over deze ziekte.

Er is écht nood aan een effectieve degelijke behandeling, en hoe men als omgeving een depressieve patiënt kan steunen en begripvol benaderen.

Tips voor de omgang met iemand met een depressie

  • De depressieve patiënt geeft een ernstig signaal naar zijn ziekelijk en ziekmakende omgeving. Durf dieper te gaan kijken… dan alleen het ziektebeeld
  • Neem de depressieve patiënt ernstig en de symptomen ‘au sérieux’. Toon begrip voor deze persoon. Begrip, sympathie en een luisterend oor zijn het belangrijkst!
  • Beschouw hem/haar niet als een psychiatrisch geval. Niet gaan ‘etiketteren’… ook al krijg je misschien niet direct een positieve reactie terug…
  • Luister onbevooroordeeld en richt je op de oorzaken ipv. op de symptomen.
  • Vermijd mensen met negatieve invloed (zuigend / teek-energie). Waak over je positiviteit…!
  • Blijf zelf positief en enthousiast… eerlijk, oprecht, zuiver en puur…
  • Uit zelf je gevoelens, geef het voorbeeld. De ‘openheid’ van de omgeving kan wonderen doen…
  • Moedig elke vorm van expressie aan. Geef de depressieve patiënt geleidelijk aan taken, of opdrachten…
  • Overbrug de besluitloosheid van iemand met een depressie. Ga desnoods samen iets eenvoudigs doen (bv. wandelen).
  • Biedt geen overdreven hulp. Nodig uit tot actie…! Gevaar = de omgeving gaat zorgen voor (het helper syndroom). De cliënt wordt afhankelijk van zijn omgeving en verwacht dat anderen het gaan doen voor hem/haar…
  • Opgepast voor rol-bevestiging! Ga niet in op een negatieve manier van aandacht vragen…. Partnerrelaties zijn vaak spiegels. Wat de ene spiegelt, daar kan de ander ook iets van leren…!

Dr. Laing: “Gezinnen, scholen en kerken zijn de slachthuizen van onze kinderen; universiteiten en andere oorden zijn de keukens waar het vlees bereid en voorbereid wordt. Vanaf zijn geboorte wordt het kind onderworpen aan geweld, wat mensen ‘liefde’ noemen, zoals ook zijn ouders en de ouders van de ouders dit hebben meegemaakt. Dit geweld wordt voornamelijk gebruikt om het essentiële van de ontwikkelingskansen te verwoesten, en over het algemeen lukt dat heel goed. Als het kind dan 15 jaar is, en zijn identiteit verder dient te ontwikkelen, is het een ‘half dement’ wezen, min of meer aangepast aan de wereld die het gemodelleerd heeft. En dàt noemen mensen vandaag de dag, ‘normaal’ zijn… “

Tot slot : het verschil tussen burn-out en depressie.

Veel van de symptomen van een burn-out en een depressie komen met elkaar overeen. Mensen met een burn-out zijn vaak somber en lusteloos, net als mensen met een depressie. Om deze klachten te onderscheiden is een goede diagnostiek belangrijk.

  • Iemand met burn-out wil wel, maar hij kan niet door gebrek aan energie.
  • Iemand met een depressie zou wel kunnen, maar wil niet. Het leven is het niet meer waard.
  • Iemand met een depressie komt moeilijk uit bed en wordt ’s avonds actiever.
  • Iemand met een burn-out is ’s morgens actiever en is ’s avonds uitgeteld.

Somberheid en een depressie kunnen dicht bij elkaar liggen. Iedereen voelt zich wel eens somber. Maar als je somberheid langer dan twee weken ervaart en het je leven erg beinvloed, kan het zijn dat je depressief bent. Iedereen heeft wel eens last van stress of is vermoeid.

Als dit van korte duur is, is dit niet ongezond. Maar als stress lang aanhoudt, het voor overbelasting zorgt en je niet goed functioneert, kan er sprake zijn van een burn-out.

  • In de horeca en in het onderwijs komt burn-out het meeste voor.
  • Burn-out komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.
  • Mensen met een hoge werkdruk hebben 3,4 keer zoveel kans op burn-outklachten als mensen met een lage werkdruk.
  • Bij weinig invloed op het werktempo, de uitvoering en volgorde van werkzaamheden en bij weinig ontplooiingsmogelijkheden is de kans op het krijgen van een burn-out anderhalf tot drie keer zo groot.

Een burn-out heeft geen eenduidige oorzaak. Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van een burn-out :

  • biologische factoren: bijvoorbeeld erfelijke aanleg
  • psychische factoren: de een is gevoeliger voor stress dan de ander
  • sociale factoren: bijvoorbeeld invloed van de omgeving, zoals problemen op het werk en dagelijkse spanningen

Voornaamste klachten bij burn-out:

  • Ernstige uitputting psychisch en lichamelijk.
  • Vervreemding van jezelf, twijfels over je kwaliteiten.
  • Cynisme, meer afstand tot het werk en de sociale omgeving…

Conclusie

Burn-out is de eindfase na het langdurig onder stress staan. Voor overspannenheid geldt dat er hierbij nog een duidelijk aanwijsbare oorzaak ligt. Welke meestal te herleiden is in de 3 maanden voor het ziek worden. Bij burn-out is het meer onduidelijk welke stressbronnen nu voor zoveel narigheid zorgen. Vaak spelen deze al veel langer en wordt er stress ervaren op meerder terreinen. Ook als persoon is men anders in het leven komen te staan. Waardoor je langzaam van je eigen waarden en mogelijkheden bent vervreemd.

Stress stelt ons in staat dat we in een ‘bedreigende’ situatie kunnen overleven. Er vinden veranderingen in ons lichaam plaats die ons extra energie en alertheid geven om uit die ‘bedreigende’ situatie te komen. De Adrenaline en Cortisol stijgen en maken het lichaam klaar voor actie. Wanneer deze situatie langdurig aanhoudt blijft het lichaam in actieve stand staan, je verandert als persoon en lichamelijk gaat er van alles mis.

Rond burn-out verwijs ik jou graag door naar mijn ‘eigen verhaal’… ondergebracht onder ‘literatuur’: Burn-out.

Burn-outBurn-out
HooggevoeligheidHooggevoeligheid

Ontdek verder mijn aanbod en lees de getuigenissen

Coaching &
Therapie

Embodiment
Work

Massages

The Sacred Tantra

The Art of Intimacy

Lectuur &
Mijmeringen

Getuigenissen